a woman on a bed with a laptop, holding a cup of coffee - next steps to future-proof your small business

Homemade Jam Van Zomerfruit

26 jun 2025 | homemade

Zomerfruit op z’n best? Dat is natuurlijk wanneer je het zelf verwerkt tot iets heerlijks wat je het hele jaar door kunt blijven proeven: homemade jam!

Of je nu verse aardbeien van de markt hebt gescoord of een flinke oogst uit eigen tuin, met dit eenvoudige basisrecept tover je in een handomdraai je favoriete zomerfruit om tot een potje pure zomer op brood.

Ingrediënten basisrecept

1 kg zomerfruit (bijv. aardbeien, frambozen, bramen, bosbessen, kersen, rabarber)

800 g kristalsuiker

Sap van 1 citroen

Gesteriliseerde pot(ten) met deksel

Zo maak je het

  • Was het fruit en verwijder eventuele pitten en steeltjes.
  • Doe het fruit in een grote pan en voeg de suiker en het citroensap toe.
  • Verwarm op middelhoog vuur en roer regelmatig totdat de suiker is opgelost.
  • Breng aan de kook en laat het ongeveer 10-15 minuten zachtjes pruttelen totdat het fruit zacht is geworden en het mengsel dikker is geworden.
  • Laat een beetje jam op een koud bord vallen. Als het stevig wordt en niet uitloopt, is het klaar
  • Schep de hete jam in gesteriliseerde potten en sluit ze direct af met de deksels.
  • Laat de potten afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere plek.

Natuurlijk kun je ook variëren met de verhoudingen van fruit en suiker. Ook kun je kruiden/specerijen naar smaak toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan kaneel. Voor het maken van jam met je favoriete seizoensfruit zijn de mogelijkheden eindeloos!

Homemade jam van zomerfruit

Heerlijk cadeau

Zo’n potje eigengemaakte jam is niet alleen lekker voor eigen gebruik, maar is ook een superleuk en origineel cadeau! Op deze creatieve manieren zorg je voor een extra fraaie presentatie van je jampot:

  • Plak een gepersonaliseerd label op de voorkant van de jampot, bijvoorbeeld met de naam van de ontvanger erop.
  • Maak een doosje met kleine potjes verschillende soorten jam.
  • Als onderdeel van een verrassingsmand met ander (homemade) lekkers, zoals cake, chutney en pesto.
  • Versier het deksel van de jampot met een stukje stof en een lintje. Of met een leuk bloemetje uit de bloemenpers! Bijvoorbeeld de bloemen van het fruit waar de jam van is gemaakt?
  • Doe de jampot in een jute zakje en decoreer het met wat verse of gedroogde bloemen.

Zelf jam maken is niet alleen verrassend makkelijk, maar ook ontzettend leuk om te doen. Bovendien maak je er anderen net zo blij mee als jezelf—zeker als je de potjes een persoonlijke touch geeft. Dus trek die oude jampotjes uit de kast, experimenteer met smaken en versieringen, en geniet van jouw unieke creaties. Smakelijk én sfeervol!

Ingrid is een van de oprichters van Slow & Zo. Als echte Bourgondiër waardeert zij de kleine dingen van het leven en is ze altijd op zoek naar schoonheid. Dat vindt ze in de natuur maar ook in een schattig notitieboekje. Ze werkt steeds meer toe naar een leven rondom haar waarden: vrijheid, natuur, cultuur en gezelligheid. Naast haar werk voor Slow & Zo helpt ze als leeftstijlcoach anderen een meer bewuste en passende leefstijl te creëren voor zichzelf. 

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen van Slow & Zo?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse inspiratiemail.

a bed with a book, notes and a cup of tea - your slow living reading list

Jouw leeslijst

Leven Met De Seizoenen | Zomer

Zomer | Juist in een tijd waarin alles volop in bloei staat, is het goed om af en toe te vertragen en bewust te kiezen wat je wél en níet wilt doen.

a plate with toast and blueberries lit by the morning sun - the slow living guide slow & simple blog category

Blog categorieën

cosy pillows on a bed - the slow living guide blog category home & cosy

Gids

×

Deze website maakt gebruik van cookies.

Cookies kunnen gebruikt worden voor het bijhouden van statistieken, het optimaliseren van de website, integratie van social media en voor marketingdoeleinden.

Lees meer over cookies in onze privacyverklaring.

cookies aanpassen
alle cookies accepteren
×
deze cookies accepteren