Van de boer kreeg ik een zak met reuzenappels. En met reuzenappels bedoel ik dan ook echt hele grote appels. Omdat de appels te groot waren om mee te nemen als tussendoortje, besloot ik er appeltaart van te maken. Ze waren zo groot dat ik voor dit recept aan 3 stuks voldoende had. Maar dat aantal zal ik niet aanraden als je normaal formaat van dit fruit hebt. Dan wordt het een karig appeltaartje. Tijdloos, het valt altijd bij iedereen in de smaak en het is erg leuk om te maken. Door de combinatie van appel, kaneel en nootjes is het een heerlijke winterse taart en perfect om op een druilerige zondagmiddag mee aan de slag te gaan.
Basisrecept voor appeltaart
Het recept dat ik hier deel, is een basisrecept voor appeltaart. Als je je aan dit recept houdt, kan het eigenlijk nooit misgaan. Maar natuurlijk kan je altijd variaties toevoegen. Bijvoorbeeld stukjes dadels in plaats van rozijnen, of een scheutje Amaretto door de appelmix. Appel gecombineerd met pecannoten is ook een topcombinatie. Of één appel weg laten en vervangen door een peer. Ik daag je dan ook uit om creatief te zijn en zelf er iets bijzonders van te maken.
Zeer kindvriendelijk
Ik vind het fantastisch om met mijn dochter samen te koken en bakken. Ze is pas zes, dus een souschef kan ik haar nog niet noemen, maar beide hebben we er plezier aan als we samen bezig zijn en dat is voor mij onbetaalbaar. Mijn dochter gebruiktΒ dezeΒ kindermessen. Hiermee kan ze geschilde appels in stukjes snijden zonder dat ik bang hoef te zijn dat ze zichzelf snijdt. Uiteraard blijf ik erbij en help haar waar nodig. Ook helpt ze bij het mixen van de appels, het kneden van het deeg en het mooi maken van de taart. Zeker een aanrader om samen met je kind(eren) te maken.

Het recept
Wat heb je nodig
- een mixer
- een springvorm van 24 cm
- een oven
- deegroller
IngrediΓ«nten
- 150 gram bruine suiker
- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur) + beetje extra
- 300 gram bloem + beetje extra
- 1 theelepel kaneel + 0,5 eetlepel kaneel
- 1 mespunt zout
- 2 eieren
- 120 gram rozijnen
- 8 appels
- 80 gram nootjes naar keuze
- 40 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- poedersuiker
Bereiding
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet met een beetje boter de springvorm in en bestuif vervolgens met het beetje extra bloem.
Het deeg en de appelmix
- Begin met het maken van het deeg. Dit doe je door de boter te mixen met de bruine suiker en 1 theelepel kaneel. Mix vervolgens de bloem, één ei en het zout er doorheen. Laat het deeg rusten in de koelkast.
- Maak vervolgens de appelmix. Dit doe je door eerst de rozijnen te laten wellen in een bodempje water. Schil ondertussen de appels en snij ze in kleine stukjes. Je kan er ook voor kiezen om de appel in plakjes te snijden. Zo ziet je appeltaart er net iets specialer uit.
- Haal de rozijnen uit het water. Voeg bij de gesneden appels de gewelde rozijnen, nootjes, kaneel, suiker en vanillesuiker toe. Mix dit goed door elkaar.
Het maken van de appeltaart
- Haal het deeg uit de koelkast en bedek met 2/3 van het deeg de springvorm. Zorg ervoor dat de bodem en de zijkant goed bedekt is. De zijkant kan tot 6 centimeter hoog bedekt worden. Bedek de deegbodem met de appelmix. Zorg ervoor dat de appelmix egaal verdeeld is.
- Besprenkel een plank of deel van het aanrechtblad met bloem en rol het laatste deel van het beslag uit. Snij hier repen van en leg deze over de appelmix in de springvorm zodat je een ruitenpatroon krijgt. Of wees creatief en maak bijvoorbeeld een herfstpatroon van blaadjes.
- Klop 1 ei op en veeg deze met een kwast uit over de bovenkant van de taart.
- Plaats de taart voor 60 minuten in de oven.
Klaar!
Laat de taart een beetje afkoelen voor je het gaat serveren. De taart hoeft niet helemaal koud te zijn. Warm appelgebak is erg lekker. Maak de taart af met poedersuiker en een toefje slagroom.
Eet smakelijk!
Liefs, Myrthe
Dit gastblog is geschreven door Myrthe van Slowing Down. Een foodblog gericht op slowliving, bewuste voeding en de tijd nemen om te genieten van al het lekkers dat moeder aarde te bieden heeft. Lees meer van Myrthe opΒ slowingdown.nlΒ en volg haar via Instagram @slowingdownnl.
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen van Slow & Zo?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse inspiratiemail.