De meeste mensen kopen op een bepaald moment in hun leven wel een notitieboekje, een pen en de accessoires erbij. Misschien zelfs elk jaar opnieuw. Maar zelden wordt het dagelijks bijhouden van een dagboek langer dan een week volgehouden. Dus waarom is het, iets dat zo eenvoudig lijkt, toch zo moeilijk om van schrijven in een dagboek een gewoonte te maken?
‘Ik heb niet genoeg tijd.’
‘De kinderen vragen al mijn energie.’
‘Het hielp me nooit echt.’
‘Ik schreef altijd negatieve dingen over mijn leven.’
‘Het kostte me elke dag te veel tijd.’
Dit zijn slechts enkele excuses die ik in de loop der jaren heb gehoord, en ze zijn allemaal begrijpelijk. Toch wijzen ze er vaak op waarom we juist wél een dagboek moeten bijhouden, in plaats van het te laten.
Als iemand die al vijf jaar trouw een dagboek bijhoudt (en dit inzet in mijn therapeutische coaching), kan ik niet alleen de gezondheidsvoordelen bevestigen, maar ook de creatieve voordelen. Het helpt je om te focussen op de kwaliteit van de momenten die je dag vullen. En op de simpele dingen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen.
Een van de grootste stappen in onze reis naar heling, eenvoud en zelfliefde, is geloven dat we de tijd en energie waard zijn om iets simpels als een dagboek bij te houden. Dus, mocht niemand het je vandaag hebben verteld: je bent het waard.
Hoe bouw je een consistente dagelijkse gewoonte op?
Ik geloof dat iedereen een dagboek moet hebben en dit in zijn leven kan integreren. Daarom deel ik graag deze tips voor een succesvolle dagboek routine met je. Beproefd, getest en met succes toegepast!
1. Verwijder de angstfactor
Het notitieboek dat je kiest, zet de toon voor hoe je je dagboekervaring beleeft. Neem de tijd om in verschillende winkels, zowel online als fysiek, te bladeren. Voel het papier, ontdek of je liever schrijft op lijnen, stippen, vierkanten of blanco pagina’s. Een boekje dat je elke dag wilt gebruiken, moet iets zijn waar je blij van wordt.
Ik raad altijd een fysiek notitieboek aan in plaats van een digitaal exemplaar. Dit helpt je om niet afgeleid te raken door apps en verlaagt je schermtijd, wat de ervaring verbetert. Kies geen te luxe boekje, dat kan intimiderend zijn. Zoek iets dat bij jouw persoonlijkheid past, en vind pennen die daarbij horen!
2. Maak er een prioriteit van
Als je begint met een dagboek, moet je begrijpen dat er geen excuses en geen shortcuts. Alleen prioriteiten. Als je je leven wilt verbeteren, wordt dagboekschrijven nu een prioriteit. Laat mensen om je heen weten dat je dit doet, vooral als je samenwoont, zodat ze je niet onbedoeld storen. Zo creëer je tijd die echt van jou is.
3. Realisme versus aspiratie
We hebben allemaal drukke levens met werk, sociale activiteiten en dagelijkse verplichtingen. Realistisch gezien heb je elke dag misschien tien tot dertig minuten waarin je niet gestoord wordt. Maar wees ook mild voor jezelf. Als er iets tussenkomt en je schrijft maar één regel, is dat al geweldig. Het gaat erom dat je elke dag iets opschrijft, al is het maar een woord. Heb je meer tijd, schrijf dan wat extra. Heb je minder tijd, dan heb je in ieder geval je doel gehaald.
4. Gebruik sjablonen
Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Het gebruik van een sjabloon, of het maken van je eigen, zal je dagboekroutine redden. Het lijkt misschien klinisch, maar het bespaart je tijd en helpt je gedachten te ordenen. Of je nu houdt van lange verhalen schrijven of slechts vijf minuten hebt voor een lijstje van wat goed ging, er is altijd een sjabloon dat bij je past. Zo wordt dagboekschrijven net zo eenvoudig als andere dagelijkse gewoontes.
5. Maak het persoonlijk
Of je nu graag polaroids plakt, gek bent op washi tape of houdt van inspirerende quotes, voeg het toe! Dit is jouw persoonlijke ruimte. Er zijn geen regels, alleen wat jij wilt. Misschien wil je af en toe een schema plakken voor hoeveel water je hebt gedronken of je kookplannen bijhouden. Wat voor jou belangrijk is, laat het tot leven komen in je dagboek. Wees eerlijk over je leven, je dag en jezelf. Want als je niet eerlijk bent tegen je dagboek, heeft het weinig zin en wordt het geen plezierige ervaring.
Ik hoop dat dit je helpt. En onthoud: je bent het waard, de tijd, de toewijding en de inspanning die een dagelijkse dagboekroutine vraagt.
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen van Slow & Zo?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse inspiratiemail.