Met de komst van de herfst brengt de natuur een schat aan kleuren, smaken en tradities. Het is een seizoen waarin de wereld verandert, en we veranderen met haar mee. Bladeren veranderen van groen naar oranje, de lucht wordt frisser en onze huizen vullen zich met de geur van kruiden en specerijen. Wat onsbetreft is de pompoen een mooi boegbeeld dat het hart van de herfst perfect vastlegt.
Het boegbeeld van de herfst: de pompoen
Met hun gezellige, warme oranjetinten en hun rijke, romige smaak, markeren pompoenen de overgang van de zomer naar de winter. Ze hebben een unieke magie die zich ver uitstrekt van de velden waar ze groeien tot ons knusse thuis.
Dit artikel is dan ook een ode aan deze veelzijdige groente. Wat kun je allemaal doen met een pompoen? Ik zet wat leuke ideetjes voor je op een rij. Allemaal in lijn met een slow, duurzaam, gezond, leuk en creatief leven. Wie wil dat nou niet?
Halloween deco
Je kent ze vast en zeker, de typische Halloween pompoenen. Maar weet je ook waar deze traditie vandaan komt? Volgens het Meertens Instituut is Halloween afgeleid van het Keltische feest van Samhain, waarbij mensen zich verkleedden als geesten en demonen en vuurwerk afstaken om boze geesten te verjagen. Ook holden de oude Kelten al groenten uit. Men geloofde dat in de nacht van 31 oktober op 1 november de grens tussen de levenden en doden het dunst was. Om kwade geesten af te schrikken, kerfden ze enge gezichtjes in verschillende groenten. Daarna werd een flikkerend kaarsje in de uitholling gezet.
Uiteraard is Halloween inmiddels vooral commercieel feest geworden, overgewaaid uit de VS. Je kunt zelf beslissen in hoeverre je hierin mee wilt gaan. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om het slow aan te pakken en focus te leggen op traditie en gezelligheid (binnen huiselijke kring).
Crea met pompoen
Leuk om (samen met je kids) grote, ronde oranje pompoenen uit te hollen en er gezichtjes in te maken. Natuurlijk kun je ze ook grappig maken in plaats van alleen eng.
Bewaar de pitjes en het vruchtvlees voor:
DIY pompoenmasker
Meng pompoenpuree met yoghurt en honing voor een voedend gezichtsmasker. De antioxidanten en vitamines (A, C en E) zijn super goed voor je huid.
Pompoenjam
Kook het vruchtvlees van de pompoen in samen met wat suiker en specerijen naar keuze, zoals kruidnagel en kaneel. Heerlijk op toast, wafels of als gebakvulling.
Geroosterde pompoenpitten
Je kunt de zaden van een pompoen roosteren met wat olie en kruiden naar keuze (denk aan zout, paprikapoeder of kaneel). Zo heb je snel en makkelijk een super lekkere en gezonde snack!
Pompoenpuree
Pureer het vruchtvlees van de pompoen en gebruik het om andere lekkernijen mee te maken, zoals smoothies, pannenkoeken, muffins of risotto.
Van kleine pompoentjes maak je bijvoorbeeld:
Pompoencanvas
Schilder vrolijke herfsttaferelen, grappige gezichten of inspirerende citaten op kleine pompoentjes.
Pompoenkrans
Maak een feestelijke herfstkrans door kleine pompoentjes en gedroogde bloemen aan een kransvormige basis te bevestigen. Hang hem aan je deur en zeg ‘welkom herfst!’
En van de pitten en puree maak je dan weer een heerlijke soep. De cirkel is oneindig!
Recept: pompoensoep
Pompoen is buitengewoon gezond en past dan ook perfect in een verantwoord voedingspatroon. Maar dit is niet de reden dat de pompoen zo geliefd is. Dat komt vooral door zijn unieke smaak; een mix van kruidig, zoet en aards.
Daarom als extraatje dit heerlijke ‘restjesrecept’. Want zeg nou zelf, wat is er nou meer comfy dan een kom dampende, romige pompoensoep op een koude, gure herfstdag?
Pumpkin Spice soep met geroosterde pijnboompitten
45 min.
4 pers
Veganistisch
Wat heb je nodig:
- 1 middelgrote pompoen
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, in plakjes gesneden
- 1 aardappel, in blokjes gesneden
- 1 liter groentebouillon
- 1 theelepel gemalen kaneel
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- Voor pumpkin spice kun je gemalen gember, piment en/of kruidnagel toevoegen, elk ½ theelepel
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- Handje geroosterde pompoenpitten
- Verse peterselie, fijngehakt
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Snijd de pompoen in blokjes.
- Leg de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel met 1 el olijfolie, bestrooi met kaneel, nootmuskaat (eventueel gemalen gember, piment en/of kruidnagel), zout en peper en rooster ongeveer 30-35 minuten in de oven of tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Verhit ondertussen de resterende el olijfolie in een grote soeppan. Voeg ui, knoflook, wortel en aardappel toe en bak op laag vuur tot ze zacht zijn, ongeveer 10 minuten.
- Voeg de geroosterde pompoenblokjes toe aan de groenten in de pan en roer goed.
- Giet de groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten sudderen op laag vuur (tot alle groenten zacht zijn).
- Haal van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
- Proef de soep en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Serveer de soep in kommen en garneer met geroosterde pompoenpitten en verse peterselie.
Enjoy!
Dit artikel is bedoeld als inspiratie voor een slow & hygge lifestyle. Het kan (affiliate) links bevatten naar artikelen, websites en/of producten en diensten waar je mogelijk geïnteresseerd in bent.
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen van Slow & Zo?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse inspiratiemail.