een houten kast met daarop twee boeken, een kop koffie, een vaas en een tak eucalyptus

Slow Living: de basis

Er is niet één universele definitie van het begrip ‘slow living’ en eigenlijk is er ook geen goede Nederlandse vertaling. Toch heb je op de een of andere manier vaak wel intuïtief een idee van wat het betekent. Het is leven met intentie en bewust zijn van wat je doet en waarom. Daarom worden woorden als eenvoudig, gezellig, kalm, warm, langzaam, natuurlijk, verbinding, harmonie, vreugde en seizoensgebonden er vaak mee geassocieerd. En het zijn mindful activiteiten zoals lezen, thee drinken, koken, wandelen, handwerken, tuinieren en fotograferen die dit gevoel oproepen.

In deze snelle wereld is het meer dan ooit belangrijk om verbonden te blijven met de dingen die het belangrijkst voor ons zijn. Om bewust om te gaan met onze kostbare tijd. Maar hoe doe je dat en waar begin je? Hieronder vind je meer informatie over de basisprincipes van slow living waarmee je op eenvoudige manieren meer rust, eenvoud en voldoening in je leven kunt brengen.

een knusse woonkamer met bloemen op de salontafel en een haard op de achtergrond

Huis

Je huis is je schuilplaats, je veilige haven, je ontsnapping aan de wereld en de plek waar je jezelf oplaadt. Maak het zo gezellig als je kunt! In ons wisselvallige klimaat, met veel regenachtige dagen en lange winternachten, wordt een huis traditioneel beschouwd als het toevluchtsoord waar gezinnen samenkomen om weer op krachten te komen om de buitenwereld aan te kunnen. Thuis is je ‘knusse hoofdkwartier’, dus je wilt dat het er gezellig en comfortabel is.

Als je op zoek gaat naar gezelligheid buitenshuis, vind je die vaak op plekken die ons doen denken aan een knus huis: met zachte verlichting, comfortabel meubilair en een aangename sfeer. Hier zijn wat tips over hoe je je huis gemakkelijk kunt omtoveren tot je slow living nest.

Tips om een gezellig huis te creëren

#1 – Laat natuurlijk licht binnen

Open je gordijnen en ramen en verwelkom het licht en de frisse lucht. Er is geen snellere manier om een beetje van buiten naar binnen te halen dan door ervoor te zorgen dat je ramen schoon en vrij zijn. Zo vang je zoveel mogelijk licht en vitamine D op.

 #2 – Gebruik zachte verlichting

Zachte verlichting creëert een sfeer van gemak en zachtheid. Dim de lichten als het tijd is om te ontspannen. Zorg voor meerdere bronnen met zacht, warm licht in plaats van één bron met fel licht. Voeg dimmers toe om de verlichting aan te passen aan je stemming of activiteit. En steek kaarsen aan, veel kaarsen…

#3 – Nestel je bij de open haard

Als je een open haard hebt, aarzel dan niet om die te gebruiken! Het is de ultieme plek om rustig alleen te zitten of tijd door te brengen met anderen, naar het vuur te staren en de gezelligheid en warmte te voelen. In de zomer kun je buiten van het vuur genieten door een kampvuur te maken in je achtertuin, op het strand of op de camping. De geur van brandende houtblokken zal je altijd herinneren aan deze gelukkige momenten.

#4 – Kies een gezellige inrichting

Wikkel jezelf in warmte en zachtheid met wat pluizige kleedjes en kussens op je bank. Of gebruik ze om een knus hoekje voor jezelf te maken om te lezen en te chillen. Zak achterover, leg je voeten omhoog en ontspan terwijl je je comfortabel en veilig voelt. Leg flanellen lakens op je bed als het winter is en vergeet die dikke sprei niet. Fris, schoon beddengoed en handdoeken zijn ook een traktatie voor jezelf.

#5 – Kies voor neutrale kleuren en natuurlijke materialen

Kies voor neutrale, warme kleuren zoals grijs, crème en bruin. Er is geen ruimte voor te felle of koude kleuren als je een rustige sfeer wilt creëren. Je kunt kleur toevoegen via je accessoires en deze veranderen met de seizoenen. Donkerder voor de winter, lichter voor de zomer. Gebruik hout voor meubels of accessoires en speel met verschillende texturen.

#6 – Creëer een knus hoekje

Creëer ten minste één plek in je huis om te ontspannen. Het kan een leeshoekje zijn, een badkamer in spastijl of misschien zelfs je eigen stille kamer. Haal alle donzige kussens, kaarsen en bloemen tevoorschijn en maak een plek waar je kunt relaxen en stil kunt zijn. Gewoon om je af te sluiten van de wereld en jezelf op te laden.

#7 – Voeg groen toe

Voeg wat groen toe aan je huis. Kamerplanten hebben een kalmerend effect, zuiveren de lucht en zijn erg decoratief. Maak er een gewoonte van om elke week verse bloemen in huis te hebben. Kweek je eigen kruiden in de tuin of op je aanrecht. Haal de geuren van buiten naar binnen: dennen, fruit, kruiden, bladeren.

#8 – Koester je levensaccessoires

Keramiek, boeken en vintage spullen… Dergelijke spullen vertellen je levensverhaal en geven je huis karakter. Koester dus je favoriete theemokken, die boeken die je al duizend keer hebt gelezen maar nooit zat wordt en die oude lamp die je tijdens je vakantie in dat leuke antiekwinkeltje hebt gevonden. Maar denk aan tip # 9…

#9 – Bewaar alleen wat je nodig hebt en waar je van houdt

Alle dingen die je dagelijks omringen moeten nuttig zijn en/of je gelukkig maken. Alle andere spullen heb je echt niet nodig. Het neemt niet alleen kostbare ruimte in je huis in beslag, het heeft ook een effect op je geest. Het wegdoen van je rommel is een proces dat een reinigend effect heeft op zowel je ruimte als je hoofd. Misschien wil je de principes van een minimalistische levensstijl eens bekijken.

een kledingrek met kleding eraan

Kleding

Als het op mode aankomt, draait slow living helemaal om casual leven. Maar dat betekent niet dat je niet tegelijkertijd stijlvol kunt zijn. Of je nu een echte huismus bent of er graag op uit trekt, zorg ervoor dat je je comfortabel voelt in wat je draagt. Zijn het knusse sokken, dikke truien, oversized shirts? Of juist een  rok met een mooie blouse?

Na een drukke dag buitenshuis is het aantrekken van je favoriete outfit thuis een geweldige manier om de drukte achter je te laten. Comfortabele kleding helpt je om in een lagere versnelling te gaan en direct tot rust te komen. Kijk eens naar je garderobe en ontdek wat er nodig is om deze echt voor jou te laten werken.

Tips voor een comfortabele garderobe

#1 – Maak het je gemakkelijk

Als je je slow-style wilt kleden, draait het allemaal om comfort. Ga voor natuurlijke, zachte, warme en stevige materialen zoals wol en leer. Koop een maat groter voor een oversized, losse pasvorm. Draag niet te veel make-up en stijl je haar niet te veel, ‘au naturel’ is hier het motto.

#2 – Kleed je naar het weer

Ooit gehoord van het gezegde ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’? Kijk eens naar buiten en kleed je daarop. Als je goed gekleed bent, is zelfs het slechtste weer zo slecht nog niet. En denk aan die warme douche als je thuiskomt! Als het koud is, draag dan wanten, een sjaal en/of een muts. Als het nat is, gebruik dan een regenjas of paraplu. Als het sneeuwt, draag dan (sneeuw)laarzen.

#3 – Begin met het opruimen van je huis

Gebruik je garderobe als start voor het opruimen van je huis. Volgens opruimgoeroe Marie Kondo is je kleding de perfecte plek om te beginnen als je van alle rommel in je huis af wilt. Bewaar alleen wat je mooi vindt, al het andere kun je beter wegdoen.

#4 – Maak een capsule garderobe

Word een garderobe minimalist en maak een capsule garderobe. Dit is een verzameling van een paar essentiële kledingstukken die niet uit de mode raken, zoals rokken, broeken en jassen, die je vervolgens kunt aanvullen met seizoensstukken.

een hand die een blauwe bes op een rustieke taart legt

Eten

Genieten van een warm drankje op een koude dag, nippen van wijn bij zonsondergang, gebak delen met vrienden… Slow living draait om verwennerij als het om eten gaat. Sinds mensenheugenis zijn maaltijden hét moment om samen te komen, verhalen te delen, de vangst van de dag te bereiden. Dat deden ze op het vuur dat ook warmte, troost en bescherming bracht. Het creëerde een gevoel van saamhorigheid: dit is jouw tribe en hier ben je veilig.

Oké, tegenwoordig hebben we volledig uitgeruste keukens en centrale verwarming en worden we niet meer achtervolgd door leeuwen. Maar verder willen we ons nog steeds graag warm, comfortabel en beschermd voelen. Je maaltijden bieden nog steeds de perfecte gelegenheid om te gaan zitten, de gebeurtenissen van de dag te delen en contact te maken met anderen of gewoon met jezelf.

Tips voor een troostrijke maaltijd

#1 – Eet zelfgemaakt

Je hoeft geen ervaren kok te zijn om van slow food te genieten. Het koken zelf is een groot deel van het onthaasten. Er gaat niets boven een zelfbereide maaltijd en de vuistregel is: hoe langer het kookt, hoe gezelliger het is.

#2 – Lekker uit eten

Geen zin om te koken? Uit eten op een echt gezellige plek is het op één na beste. Je kunt je concentreren op je gezelschap terwijl er voor je wordt gezorgd. Ga op zoek naar gelegenheden met een leuke sfeer, vriendelijk personeel en heerlijk eten waar je je thuis voelt.

#3 – Gebruik lokale & seizoensgebonden producten

Leef in harmonie met de seizoenen en eet voedsel dat typisch is voor jouw streek en de tijd van het jaar. Het is niet alleen beter voor het milieu, het smaakt waarschijnlijk ook beter en het geeft je de kans om het seizoen en zijn kenmerken echt te ervaren.

#4 – Geniet van iets warms

Warm eten en drinken biedt comfort, vooral op die koude en donkere winterdagen. Warm jezelf op met glühwein, hete thee of chocolademelk of neem een zelfgemaakte soep of stoofpot die al uren of zelfs dagen op het fornuis staat te pruttelen.

#5 – Creëer tradities

Creëer een eettraditie waar iedereen naar kan uitkijken: seizoensdiners met je broers en zussen, een jaarlijkse high tea met je studievrienden, een maandelijks potluckdiner met je vrienden, buurtborrels, doordeweekse themadagen met je familie, enz.

#6 – Probeer nieuwe dingen

Nieuwe ervaringen doen je groeien. Prikkel je zintuigen door ingrediënten te gebruiken die je nog niet eerder hebt geproefd. Of leer hoe je een gerecht bereidt dat je nog niet eerder hebt geprobeerd.

#7 – Eten delen

Saamhorigheid is een belangrijk ingrediënt van slow living. Wat is een betere manier dan samen van een maaltijd te genieten? Kook of bak iets lekkers en deel het met vrienden, familie of buren. Serveer je maaltijd op grote borden om te delen.

#8 – Wees bewust

Besteed aandacht aan wat je maakt en wat je eet. Laat verse ingrediënten door je handen gaan, snijd de groenten met de hand, ruik de kruiden, kauw langzaam en proef de verschillende texturen en smaken. Behandel je maaltijd als een ervaring.

#9 – Organiseer een evenement

Eten en drinken vormen een perfect thema voor het organiseren van een feestelijk evenement. Organiseer een thee-, wijn- of chocoladeproeverij, geef je beste vriendin een ouderwets high tea-feestje of organiseer een BBQ in potluckstijl waarbij iedereen iets meebrengt.

een picknicktafel met kopjes koffie en een groep mensen eromheen

Gezelschap

Het delen van momenten met familie en vrienden is belangrijk als het gaat om welzijn en geluk. Het creëert een gevoel van saamhorigheid. Of je nu introvert of extravert bent, mensen zijn van nature sociale wezens. Er is een sterk verband tussen de manier waarop mensen zich voelen over hun relaties en hun algehele geluk in het leven.

De relaties die we het meest waarderen zijn die waarin we samen dingen ervaren. Relaties waarin we ons begrepen voelen en waarin sprake is van wederzijds vertrouwen en steun. Tijd doorbrengen met een groep van 3-4 leden van onze gemeenschap wordt over het algemeen als het gezelligst en comfortabelst ervaren. Het perfecte compromis voor introverte en extraverte mensen om samen rond te hangen, ergens tussen gezelligheid en ontspanning in.

Tips om contact te maken met jouw tribe

#1 – Maak tijd

Onderhoud je relaties bewust. Word niet op een dag wakker en heb spijt dat er een heel leven voorbij is gegaan en dat je er niet bij was. Toon je waardering, raak betrokken, wees attent. Het hoeft niet dagelijks te zijn, zolang je maar een bewuste en oprechte beslissing neemt over hoe en wanneer je sociaal wilt zijn.

#2 – Deel het leven

We zijn niet allemaal natuurtalenten als het gaat om het delen van wat ons bezighoudt. Maar mensen vertellen over je leven, doelen, successen, mislukkingen, eigenaardigheden en dit ook weten van de ander versterkt de band. Door de wereld te laten weten wat je van plan bent, vergroot je ook de kans om mensen te ontmoeten die jouw interesses en wereldbeeld delen.

#3 – Vind ‘jouw’ mensen

Iedereen heeft een stam, zoek de jouwe! Als het niet de mensen zijn die nu om je heen staan, zoek dan uit waar ze wel zijn. Er zijn altijd gelijkgestemde mensen die je begrijpen. Je vindt ze bij de sportclub, een vereniging, je werk, je stamkroeg, je vriendenkring, je familie, etc. Ga persoonlijk of virtueel met ze om.

#4 – Begin tradities

Het is geweldig om tradities te beginnen. Tradities geven je iets om naar uit te kijken en geven je het warme gevoel ergens bij te horen. Het kan het jaarlijkse lange weekend skiën met je vrienden zijn, oudejaarsavond op een bepaalde plek doorbrengen, elk jaar een familierecept eten op oma’s verjaardag; de mogelijkheden zijn eindeloos.

#5 – Herinneringen maken

Samen herinneringen maken, is verhalen creëren. Over een tijdje deel je deze verhalen met elkaar en halen je herinneringen op bij het kampvuur: weet je nog die keer dat we dit en dat deden en we zo hard moesten lachen? Het zijn vaak de kleine momenten die de beste herinneringen opleveren.

benodigdheden voor een creatieve sessie, zoals een schaar, papier, touw en groen

Creativiteit

Niets geeft meer voldoening dan iets creëren met je handen. Kunstnijverheid zoals breien, houtbewerken of schilderen zijn heerlijke manieren om jezelf uit je hoofd te krijgen. Door de focus en concentratie die deze activiteiten vereisen, denk je niet aan andere dingen en wordt je creatieve kant aangeboord. Creatief bezig zijn heeft het vermogen om je de tijd en je omgeving te doen vergeten.

Er is geen groter gevoel van plezier dan het afmaken van een project dat het resultaat is van je creativiteit en vaardigheid. Het werken met natuurlijke materialen, de rust en de voldoening maken kunstzinnige en ambachtelijke activiteiten zeer de moeite waard. Daarnaast kun je er nog meer gezelligheid aan toevoegen door ze te doen zittend bij de open haard, met een kopje thee, genietend van een beetje muziek of fijn gezelschap. Dat is slow living op zijn best!

Tips om creatief te zijn of worden

#1 – Neem een creatieve hobby

Neem een hobby waarbij je je handen en je creativiteit gebruikt. Er zijn zoveel activiteiten om uit te kiezen: breien, naaien, houtbewerken, kleuren, bloemen schikken, haken, schrijven, knutselen, pottenbakken, schilderen, beeldhouwen, quilten, enz. Er is vast iets wat je leuk vindt! En als je niet weet hoe je het moet doen: neem les, bekijk een tutorial of begin een groep.

#2 – Geef een zelfgemaakt cadeau

Geef iemand een zelfgemaakt cadeau. Het is een mooie manier om je waardering en liefde te tonen, want een zelfgemaakt cadeau vergt tijd en moeite en kan net het perfecte persoonlijke cadeau zijn. Je kunt ook creatief zijn met een cadeau dat normaal niet zo creatief is, zoals geld. Op die manier kan iemand sparen voor iets waar hij echt van houdt en maak je het leuk om te geven én te krijgen.

#3 – Oefen mindfulness

Gebruik knutselen als een oefening in mindfulness. Mindfulness en kunst maken gebruik van de rechterkant van je hersenen. Dit is de kant waar al je creativiteit, intuïtie, visualisatie en emotie huist. Het gebruik van deze kant van onze hersenen geeft je het vermogen om te creëren en ervaringsgericht te zijn. Ga helemaal op in een creatief project en je verliest gemakkelijk de tijd uit het oog.

#4 – Vraag je af hoe het is gemaakt

Kijk naar een handgemaakt item dat je hebt en vraag je af hoe het gemaakt is. Was er veel vakmanschap voor nodig om het te maken? Voel je de liefde, tijd en energie die de maker erin heeft gestoken? Is het iets unieks? Wat is het verhaal? Was jij de eerste eigenaar of heeft het een leven gehad voordat jij het kreeg? Gewone voorwerpen kunnen buitengewoon worden als je het verhaal erachter kent.

bergen op de achtergrond en een herfstig landschap op de voorgrond

Natuur

Buiten zijn in de natuur, genieten van alles wat de natuur te bieden heeft en leven in harmonie met de seizoenen vormen de kern van slow living. Zonnestralen op je gezicht, prachtige bloemen in de tuin, herfststormen die buiten razen… Buiten zijn in de natuur biedt veel voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het vermindert stress, verbetert je geheugen, stimuleert lichamelijke activiteit en verlicht depressies.

De slow  factor van de natuur ligt ook in de beschutting die we zoeken voor de natuurelementen. Als je helemaal koud en nat bent van een fietstocht door de regen naar huis, trek je warme, comfortabele huiskleding aan en drink je lekker warme chocolademelk. Of wanneer je de hele dag hebt geskied en je verkleumd bent tot op het bot, warm je jezelf bij de open haard terwijl je de wind om het huis hoort waaien. Op die momenten dat we ons warm en veilig voelen, beschermd tegen de buitenwereld; kan het nog gezelliger worden dan dat?

Tips om van de natuur te genieten

#1 – Omarm eenvoud

In de natuur zijn brengt een zekere eenvoud in je leven. Als je de natuur intrekt, hoef je je niet bezig te houden met al je elektronische snufjes, je to do-lijstjes en je sociale contacten. Je hoeft je maar met een paar dingen bezig te houden. Het is een eenvoudige, rustieke en langzame manier van leven die heilzaam is voor de ziel.

#2 – Buiten bewegen

Doe je oefeningen buiten. Er zijn veel sporten die je het hele jaar door buiten kunt beoefenen. Als je van actieve sporten houdt, ga dan wandelen, hardlopen, fietsen, surfen of streetdancen. Maar je kunt ook minder intensieve activiteiten buiten doen: meditatie, yoga of thai chi. Een geweldige manier om het vol te houden, is lid worden van een groep.

#3 – Ga gewoon naar buiten

Ongeacht het seizoen, ga naar buiten wanneer je maar kunt. Maak een wandeling in het bos of in je plaatselijke park, ga picknicken, maak een lunchwandeling, verzamel bladeren in de herfst, mediteer in je tuin, maak een fietstocht, eet buiten, ga BBQ-en met vrienden. Snuif de frisse lucht op, maak je hoofd leeg en vervolg je dag met nieuwe energie.

#4 – Stimuleer je zintuigen

Geen betere plek om je zintuigen te stimuleren dan buiten in de natuur. Luister naar het geluid van de regen, kijk naar de prachtige kleuren van de zonsondergang, ruik de aardse lucht van de herfst, voel warm zand of bedauwd gras aan je blote voeten, proef de zoetheid van aardbeien of het zoute van zeewater. Je hoeft het alleen maar op te merken.

#5 – Verbouw je eigen voedsel

Voor je eigen producten zorgen en rijpe schatten plukken is een geweldige vorm van mindfulness. Kruiden zijn een geweldige manier om te beginnen, zelfs als je geen groene vingers hebt. Ze zijn gemakkelijk te kweken in je tuin of op het aanrecht, ruiken heerlijk en je kunt ze gebruiken in je keuken.

#6 – Waardeer wat er in je naaste omgeving is

Vergeet niet om de schoonheid van de natuur direct buiten de deur te waarderen. Ook al heb je het al duizend keer eerder gezien; probeer met andere ogen te kijken. Let op de veranderende kleuren, de bloemen die bloeien, een veld in de mistige ochtend of gewoon een egel in je achtertuin. Je kunt overal natuurlijke schoonheid vinden.

een bed met daarop boeken en papieren om op te schrijven

Mindset

Je mindset en levenshouding hebben een grote invloed op je vermogen om je zegeningen te zien en te omarmen. Wees dankbaar, wees positief… en vier je geluksmomenten! Welzijn is een belangrijk element van slow living. Het moedigt je aan om goed te leven en de kleine vreugden onderweg op te merken. Er komt meer bij kijken dan jezelf omringen met gezellige dingen en jezelf in knusse dekens wikkelen. Je mindset is net zo belangrijk – of zelfs nog belangrijker.

Je hebt geen buitengewone gebeurtenissen in je leven nodig om gelukkig te zijn. Slow living gaat over het voelen van een algemene tevredenheid en een dankbaarheidsmentaliteit van dag tot dag. Niet over het leven van de ene high naar de andere.

Tips om de geest te vertragen

#1 – Aanwezig zijn

Slow living gaat over aanwezig zijn in het hier en nu en genieten van het moment. Ontkoppelen. Uitschakelen. Als je altijd ‘aan’ staat, is de kans groot dat je een klein moment van vreugde niet eens opmerkt als het recht voor je neus staat. Leg telefoons neer, zet de tv uit, leg je to do-lijst weg en verwijder alles wat je ervan weerhoudt om dit moment in je op te nemen.

#2 – Oefen dankbaarheid

Het is een goede gewoonte om regelmatig stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Als je gefocust bent op wat je niet hebt, zul je nooit gelukkig zijn. Begin een dankbaarheidsdagboek en schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Spreek ook je dankbaarheid uit naar anderen. Schrijf een bedankbriefje naar iemand die een positieve impact op je leven heeft (gehad) of breng een geliefde bloemen omdat hij of zij er voor je is.

#3 – Richt je op het positieve

Met alles wat er gaande is in de wereld, is het soms moeilijk voor te stellen dat dingen ten goede zullen keren. Maar laten we niet vergeten dat er ook veel goede dingen zijn in de wereld en in jouw leven. Je hebt de keuze waarop je je concentreert. Probeer een positief verschil te maken en onthoud dat energie stroomt waar aandacht naartoe gaat. Vier kleine overwinningen en wees trots op hoe ver je bent gekomen.

#4 – Zorg goed voor jezelf

Veel mensen worstelen tegenwoordig met het hoge tempo van het leven en het balanceren tussen verantwoordelijkheden thuis, sociaal en/of op het werk. Heb je moeite om te ontspannen en voel je je schuldig omdat je niet genoeg tijd aan jezelf of je geliefden besteedt? Dan is het tijd om je prioriteiten te herzien en zelfzorg op de eerste plaats te zetten. Breng een dag alleen door, neem een lang bad, denk na over je levensdoelen en breng zo nodig veranderingen aan in je leven.

een rugzak met een kopje en voeten met wandelschoenen op een berg met uitzicht op het dal

Reizen

Soms kun je het gevoel hebben dat je vastzit in een sleur in je dagelijkse leven. Andere keren verlang je gewoon naar een echt avontuur. Misschien verlang je naar wat rust in je hectische leven of voel je je afgesloten van familie of vrienden. Op reis gaan is een prachtige en krachtige manier om de dagelijkse sleur te doorbreken, innerlijke rust te vinden, te werken aan persoonlijke doelen en weer contact te maken met dierbaren (inclusief jezelf).

Je hoeft niet ver te gaan; reis naar een vredige plek net buiten de stadsgrenzen en net zo’n groot verschil maken als een reis naar de andere kant van de wereld. Hieronder vind je een aantal tips voor de slow living benadering van reizen.

Tips voor slow travel

#1 – Leef in het moment

Als je reist, hoef je je niet bezig te houden met dagelijkse klusjes en actieplannen. De mogelijkheid om van dag tot dag te leven is een van de beste kanten van reizen en het is een recept voor slow living. Het enige wat je nodig hebt is een dak boven je hoofd, beslissen wat of waar je gaat eten en welke activiteiten je wilt ondernemen (als die er al zijn). Reizen helpt je lichaam en geest te resetten op een manier die je thuis niet kunt bereiken.

#2 – Breek met de dagelijkse routines

Het mooie van reizen is dat het je meteen uit je dagelijkse routines haalt. Op het moment dat je je huis verlaat, moet je andere vaardigheden gebruiken. Het vereist vindingrijkheid en misschien moet je een beetje uit je comfortzone stappen om een vreemde de weg te vragen, voor het eerst een tent op te zetten of te gaan ziplinen als je hoogtevrees hebt. Alles wat je doet dat ongewoon is, is brandstof voor je geest en laat je groeien.

#3 – Verbreed je horizon

Reizen helpt om je geest te openen. Door in contact te komen met nieuwe mensen, plaatsen en culturen, realiseer je je dat er niet één manier is om je leven te leiden. Een andere omgeving helpt je om nieuwe ideeën te ontdekken en te overwegen. Je krijgt nieuwe perspectieven en komt thuis met andere ideeën en mogelijkheden.

#4 – Regelmatig opladen

Niet iedereen heeft hetzelfde idee van een ontspannen uitje. Voor de een is dat kamperen in een bos. Voor een ander is het een luxe wellnessretraite. Weet wat voor soort uitje jou energie geeft en neem regelmatig zo’n pauze om op te laden.

#5 – Maak opnieuw contact met jezelf

Het verlaten van je dagelijkse omgeving biedt een prachtige gelegenheid om na te denken over je leven. Neem de tijd om je gedachten te laten dwalen en kijk waar ze heen gaan. Weg zijn van huis kan nieuwe perspectieven bieden op wat je wilt met je leven, werk en relaties.

#6 – Relaties versterken

De gedeelde ervaring van reizen brengt mensen samen. Een familie-uitje, een weekend met vrienden, een romantisch reisje voor twee of het vieren van een mijlpaal kan belangrijke relaties versterken. Met de eisen van de snelle wereld van vandaag en familieleden en vrienden die vaak verspreid zijn over de hele wereld, biedt samen reizen een kans om met elkaar in contact te komen en gedeelde herinneringen te creëren, weg van de hectiek van het leven thuis.

#7 – Waardeer thuis

Een van de beste dingen van reizen is… thuiskomen. Als je opgaat in je dagelijkse leven, verlies je gemakkelijk uit het oog wat je hebt. Als je andere plaatsen verkent, krijg je opnieuw waardering voor je thuis en je leven. Als je eenmaal terug bent, grote kans dat je het gevoel hebt dat er geen betere plek is dan thuis!

Als je het tot hier hebt gered, goed gedaan! Je hebt nu een beter begrip van de fundamentele elementen van slow living. Hopelijk heb je een aantal waardevolle aanknopingspunten gevonden die je kunnen helpen om bewuster de kleine bijzondere momenten in je dagelijks leven op te nemen.

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen van Slow & Zo?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse inspiratiemail.

een vrouw met een boek op schoot - leeslijst

Jouw slow living leeslijst

Geniet Van Het Pompoen Seizoen

Wat kun je allemaal doen met een pompoen? Leuke ideeën op een rij, allemaal in lijn met een slow, duurzaam, gezond, leuk en creatief leven.

a plate with toast and blueberries lit by the morning sun - the slow living guide slow & simple blog category

Blog categorieën

alle dagen slow

beleef de seizoenen

slow & hygge lifestyle

reizen en ontdekken

×

Deze website maakt gebruik van cookies.

Cookies kunnen gebruikt worden voor het bijhouden van statistieken, het optimaliseren van de website, integratie van social media en voor marketingdoeleinden.

Lees meer over cookies in onze privacyverklaring.

cookies aanpassen
alle cookies accepteren
×
deze cookies accepteren