Ik hou van reizen en het verkennen van nieuwe plaatsen, maar ik moet toegeven dat ik stedentrips vaak behoorlijk vermoeiend vind. Te veel verkeer en lawaai, te veel mensen en wachtrijen. Toch zijn er manieren om te genieten van een stedentrip als je van rust houdt.
Een aantal jaren geleden maakte ik met mijn zoon – die toen 12 was – een stedentrip naar Parijs. Ik heb er echt van genoten, vooral omdat we besloten het rustig aan te doen. Hier zijn de dingen die voor ons echt het verschil maakten en misschien zijn het ook manieren om het tijdens je volgende stedentrip rustiger aan te doen.
1. Doe iets eenvoudigs en ongewoons gewoon voor de lol
Ik denk dat mijn zoon zijn bezoek aan de Eiffeltoren sowieso zou hebben onthouden. Maar wat echt indruk heeft gemaakt, is het feit dat we daarna wafels hebben gegeten op weg naar de metro om 23.30 uur ’s avonds. Dat is het verhaal dat hij aan iedereen vertelde: ‘We gingen naar de Eiffeltoren en daarna aten we wafels! Die simpele ervaring maakte het verschil tussen een geweldige ervaring en een moment dat je je hele leven bij zal blijven. Wafel: 3 euro. Slow & simpel moment: onbetaalbaar!
2. Wees waar je wilt zijn, niet waar je voor betaald hebt
We hadden de hele dag in het Louvre kunnen blijven om het meeste te halen uit onze toegangskaartjes. Maar het was warm en druk en we wilden daar niet zijn. Dus gingen we weg (nadat we de Mona Lisa hadden gezien natuurlijk) en genoten van wat een van de beste momenten van onze reis werd: op een bankje zitten kijken naar een man die gigantische bellen aan het blazen was.
We gingen ook naar het Paleis van Versailles. Ik had van tevoren kaartjes besteld met de gedachte dat we dan snel naar binnen konden…en dat deed iedereen. We zijn nooit naar binnen gegaan, want ik was echt niet van plan om onze kostbare tijd te besteden aan het urenlang wachten in een rij om naar binnen te mogen. In plaats daarvan hadden we een geweldige tijd met wandelen door de tuinen, picknicken en roeien op de vijver.
Beide keren leidde de beslissing om gewoon te doen wat goed voelde tot de beste en meest gedenkwaardige momenten van onze reis. En als bijvangst had ik ook nog de hele dag een goed gevoel over mezelf omdat ik deze beslissingen had genomen. Dat is goed besteed geld, vind ik.
3. Ga picknicken
Oké, het weer zou hier een spelbreker kunnen zijn, maar ik denk dat een picknick bijna altijd een recept is voor instant onthaasting. Kies een plekje waar je maar wilt en geniet! Zoveel beter dan de middelmatige kwaliteit van het eten, de slechte service van gestresste obers en de belachelijk hoge prijzen die je op zoveel plaatsen tijdens een stedentrip vindt. Op de dag dat we naar Versailles gingen, gingen we eerst langs de supermarkt. We haalden wat stokbrood, boter, salami, Camembert kaas, verse jus d’orange en radijsjes. Ik nam wat bestek en een geruite theedoek mee voor een gezellig tintje, we kozen een mooi plekje in de tuinen en…voila! Weer een moment dat de top 3 haalde van meest memorabele momenten van onze stedentrip.
4. Slenter door de straten terwijl je een ijsje eet
Ik ben dol op ijs. Niet zomaar ijs, maar grote, extravagante bollen heerlijk Italiaans ijs op een hoorntje. Ik vind het ook heerlijk om ergens rond te slenteren en de sfeer op te snuiven. Een combinatie van deze twee dingen vind ik dus helemaal het einde. Als je geluk hebt, stuit je op een ijssalon met een hele grote selectie van al die lekker uitziende verschillende smaken. Kies gewoon je favorieten voor het geval je meteen beslissingsangst krijgt (ik kies altijd voor citroen en chocolade). In een stad zijn er meestal genoeg plekken waar je ijs kunt krijgen. Wij vonden een heerlijke plek genaamd ‘Tutti Sensi’ vlakbij Place du Tertre in Montmartre. We genoten van dit kleine pleziertje terwijl we dit gezellige stukje Parijs ontdekten.
5. De 1-op-1-factor
We hebben twee kinderen en gaan meestal met z’n vieren op reis. Dat is ook leuk, maar deze reis met alleen mijn zoon bracht echt een andere dimensie met zich mee. Afgezien van praktische voordelen zoals niet hoeven te schipperen over waar we heen gaan, snellere besluitvorming en gewoon minder te maken hebben met twee behoeften en meningen, is er ook de kwaliteit van de interactie. Het was heerlijk om even weg te zijn uit onze normale omgeving en de tijd te nemen om in te zoomen op de interesses van mijn zoon en wat hem bezighoudt. Een aantal jaren later ben ik ook met mijn dochter naar Parijs geweest. Dat was een heel andere ervaring en even dierbaar en memorabel. Overigens betekent het natuurlijk niet dat je ze mee moet nemen naar Parijs; het is verbazingwekkend wat een dag samen op een plek in de buurt kan doen.
6. Herinner je reis uit je hoofd, niet aan fysieke dingen
Sinds ik me realiseer dat ik niet nog meer spullen in huis wil, ben ik gestopt met het kopen van dingen die ik niet nodig heb of die me op de lange termijn geen plezier doen. Als toerist ontkom je niet echt aan de vele souvenirwinkels die vooral – naar mijn mening – rommel verkopen. Ik zou het zelf gewoon hebben vermeden om daar naar binnen te gaan. Maar de kleurrijke uitstalling van al deze hebbedingetjes heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen, dus ik kon niet anders dan mijn zoon daar naar binnen volgen. Natuurlijk is het leuk om iets mee naar huis te nemen van je stedentrip of om je geliefden te verrassen met een cadeautje. Mijn suggestie is: kies verstandig en bedenk of je jezelf of iemand anders een plezier doet met je keuze.
Na wat onderhandelen waren mijn zoon en ik het eens over de souvenirs die we mee naar huis zouden nemen. Onze bescheiden lijst met trofeeën uit Parijs: een doos echte Franse macarons, een zakparaplu voor mij, een hoody en een sleutelhanger van de Eiffeltoren voor mijn zoon, papieren boekenleggers uit het Louvre voor mijn moeder en mijn man, een Mona Lisa notitieboekje en nagelvijlen voor mijn dochter. Alle items zorgvuldig samengesteld met mijn anti-rommel criteria in gedachten: kan ik het eten, dragen of gebruiken en ‘does it spark joy’. Ik denk dat we geslaagd zijn.
Marjolijn is een van de oprichters van The Slow Living Guide. Ze is introvert en heeft een natuurlijke voorkeur voor gezelligheid, kleine groepen mensen, betekenisvolle gesprekken, harmonie en stilte. Ze houdt van thee, kaarsen en comfortabele kleding. Het is haar missie om kleine duurzame merken te ondersteunen door ze een thuis te bieden op deze website en mensen te inspireren om bewuster en met meer voldoening te leven.
Daarnaast is Marjolijn opruimcoach en helpt ze mensen met het organiseren en opruimen van hun huis. Haar motto: rust in je huis geeft rust in je hoofd!
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen van The Slow Living Guide? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.