De tijd vliegt, hoe je je dagen ook doorbrengt. Er is altijd wel iets te doen, maar die drukte kan je afleiden van de kleine vreugden die het leven waardevol maken. Ontdek de link tussen slow en seizoensgebonden leven om je dieper te verbinden met de natuur en tegelijkertijd bewuster te zijn in je dagelijks leven.
Wat is slow living?
Slow living is het idee om elke dag bewuster en langzamer te beleven, zodat je je meer verbonden voelt met je lichaam en geest. Je bepaalt zelf wat ‘langzaam’ voor jou betekent, afgestemd op wat goed voelt voor jouw mentale gezondheid. Zolang je je tijd besteedt aan wat past bij jouw waarden en welzijn, omarm je een rustiger levensritme.
Dit concept begon met de slowfood-beweging, geïnitieerd door Carlo Petrini in 1986. Petrini wilde protesteren tegen de komst van de eerste McDonald’s in Rome en mensen bewust maken van de voordelen van rustiger eten en het waarderen van pure voeding. Dit idee sloeg aan en groeide uiteindelijk uit tot de bredere slow-living-beweging.
Wat is seizoensgebonden leven?
Seizoensgebonden leven betekent dat je je levensstijl aanpast aan het seizoen. Dit stelt je in staat volledig op te gaan in de kansen die alleen op bepaalde momenten van het jaar voorkomen, waardoor elk moment meer betekenis krijgt. Sommige slow-living-praktijken worden aangepast aan het seizoen.
In plaats van het hele jaar avondwandelingen te maken, ga je bijvoorbeeld alleen in de herfst wandelen om te genieten van de koelere lucht en de verkleurende bladeren. Je winter-, lente- en zomeractiviteiten kunnen dan weer andere vormen aannemen, passend bij het seizoen.
Manieren om beide levensstijlen te combineren
Er is een onmiskenbare link tussen slow en seizoensgebonden leven. Voor veel mensen lijken deze benaderingen op elkaar en je kunt ze dus eenvoudig combineren. Deze tips helpen je om door het jaar heen te werken aan je welzijn met beide levensstijlen.
1. Reserveer tijd voor wekelijkse activiteiten
In je vrije tijd kun je ervoor kiezen om een tv-programma te kijken of een videospel te spelen. Hoewel dat onderdeel kan zijn van slow living, kun je je kwaliteit van leven ook verhogen met seizoensgebonden beweging. Onderzoek toont aan dat de hersenen endorfines vrijmaken wanneer je actief bezig bent.
Zorg dat je activiteiten kiest die je ontspannen en blij maken, zonder druk om productief te zijn. Maak ze seizoensgebonden en plezierig. In de lente kun je bijvoorbeeld bessen plukken, in de zomer zwemmen, in de herfst op een bospaadje joggen, en in de winter schaatsen.
2. Verminder je uitgaven
Slow en seizoensgebonden leven draait vaak om gezondheid, maar je kunt dit ook toepassen op je financiën. Probeer minder vaak spullen te kopen, zodat je minder natuurlijke bronnen verbruikt. Hergebruik je seizoensdecoratie en kleding zoveel mogelijk, of ruil spullen met vrienden om aankopen uit te stellen, geld te besparen en langzamer te leven.
3. Maak bewuste seizoensgebonden maaltijden
Het aanbod aan groenten en fruit wisselt per seizoen. Gebruik seizoensgebonden producten om maaltijden te bereiden en ervaar de verbinding met de natuur terwijl je kookt. Adem diep in en ruik de geuren van je stoofschotels of proef ingrediënten terwijl je zomerse salades bereidt.
Het idee is om gebruik te maken van groenten en fruit wanneer ze op hun best zijn. Zo bevat een maaltijd met zoete aardappelen in de herfst veel vitamine A, die zowel je haar als je lichaam ondersteunt. Andere seizoensproducten zoals broccoli in de lente en paprika’s in de zomer helpen je een gevarieerd dieet aan te houden dat past bij je bewuste leefstijl.

4. Houd een dagboek bij
Mindfulness en een rustigere leefstijl omvatten vaak het bijhouden van een dagboek. Dit geeft je de ruimte om je dag te overdenken en te verwerken hoe je je voelt. Reserveer dagelijks wat tijd voor je aantekeningen. Je kunt slow en seizoensgebonden leven combineren door je penkleur aan te passen aan het seizoen of de pagina’s te versieren met seizoensstickers.
Als je niet weet wat je moet schrijven, kun je je leefstijlveranderingen noteren. Zo kun je bijhouden of deze veranderingen je helpen om bewuster te leven. Dit helpt je ook om volgend jaar inspiratie op te doen voor nieuwe seizoensgebonden routines.
5. Mediteer met seizoensgebonden affirmaties
Langzamer leven betekent dat je meer tijd hebt. Je lichaam kan in rust zijn, maar dat geldt niet altijd voor je geest. Meditatie helpt je je gedachten beter te beheersen. Probeer positieve affirmaties te herhalen die passen bij je seizoensdoelen, zoals:
- Lente: “Mijn zelfvertrouwen bloeit elke dag meer op.”
- Zomer: “Mijn hart warmt op voor nieuwe vriendschappen vol optimisme.”
- Herfst: “Ik omarm rust, net zoals de bladeren die in slaap vallen.”
- Winter: “Ik aanvaard de donkere uren als momenten van waardevolle rust.”
Door positief te blijven denken, werk je op termijn aan een gezonder mentaal welzijn. Deze affirmaties helpen je om je mindset te verschuiven, terwijl een langzamere leefstijl hetzelfde effect heeft.
6. Luister naar de natuur
Je zintuigen gebruiken is de beste manier om jezelf te verbinden met de natuur in elk seizoen. Stap naar buiten en luister naar je omgeving. Misschien hoor je vogels zingen in de zomer, bladeren ritselen in de herfst, de wind van een sneeuwstorm of het zachte getik van een lenteregen.
Ook al is het maar voor een minuut, neem de tijd om seizoensgeluiden op te merken. Dit zijn de kleine vreugden die vaak gemist worden wanneer we druk bezig zijn. Je zult je realiseren dat de wereld zoveel groter is dan wat er in jouw leven gaande is, wat je wellicht helpt om erop te vertrouwen dat alles uiteindelijk goedkomt.
Mia Barnes is een toegewijde freelance schrijfster met een passie voor gezondheid, welzijn en mindful leven. Ze is ook de oprichter en hoofdredacteur van Body+Mind Magazine. Mia’s artikelen zijn gericht op het inspireren van lezers om prioriteit te geven aan hun welzijn. Ze wil hen inspireren tot positieve veranderingen in hun levensstijl en holistische zelfverbetering promoten.
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen van Slow & Zo?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse inspiratiemail.